23 Eylül 2009

Hatay Usulü İçli Köfte (nam nam nam)

Yerken ellere dikkat, zira ben yazarken klavyem ıslandı ;p Dışının Malzemesi
  • 1 kg bulgur
  • 1 kg irmik
  • 350 gr kıyma
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tane orta boy soğan (rendelenecek)
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
İç Harcının Malzemesi
  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 1 kg soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • nohut - iyice haşlandıktan sonra kabukları soyulur ve ortadan 2'ye ayrılır
  • maydonoz - iyice kıyılır
  • ceviz - bıçakla doğranır
  • karabiber
  • pulbiber
  • tuz
Dışının Yapılışı
  1. İrmikle bulguru soğuk suyla ıslıyoruz. Kimyon, biber salçası ve rendelenmiş soğanı ekliyoruz. Bir kaseye ılık su konup, elimizi ıslatılarak bir miktar yoğuruyoruz. Eti de ekleyip tekrar yoğuruyoruz.
  2. 1 çay bardağı un, 2 yumurta ve biraz suyu bir kasede iyice karıştırıp, ekliyoruz. Tekrar yoğuruyor ve sakız gibi bir hamur elde ediyoruz.
İç Harcının Yapılışı
  1. Kıymayı suyunu çekene kadar kavurup soğanları ekliyoruz. Karamelize olana kadar kavuruyoruz.
  2. Yağ, baharat, ceviz ve nohutları da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Son olarak maydonozu eklenip altı kapatıyoruz.
Ve Son
  1. Dış harcından göz kararı alıp, içi oyularak kıymalı harcı ilave ediyoruz, ucunu kapatarak tepsiye koyuyoruz. Arada bir ellerimizi ıslayıp bu işleme devam ediyoruz. Hepsinin aynı boyda olmasına dikkat!
  2. Bu şekilde yaptıktan sonra her bir içli köfteyi zeytinyağına batırıp tepsiye diziyoruz. 175-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Çatlamamasına dikkat!
Afiyet Olsun...

3 yorum:

Hatice Y. dedi ki...

Yapanın eline sağlık bakarken bile iştah açıyor.Seninde yüreğine sağlık canım kolay gelsin..

nymph dedi ki...

Sağol canım benim..

Adsız dedi ki...

çok leziiz zeynep (hafsa)