20 Eylül 2009

Ramazanın Tadı Kesmikli Güllaç

Malzemeler
  • 250 gr güllaç yaprağı
  • 5 litre süt (tam yağlı süt olmalı, pastörize süt kesilmiyor)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 litre yoğurt suyu (limon suyu veya limon tuzu da olabilir)
  • 5 yemek kaşığı toz şekeri
  • genişçe bir tabakta su

Şerbeti

  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker

Yapılışı

  1. Önce 5 litre sütü kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra altını iyice kısıyoruz. Yoğurt suyunu ve unu birbirine karıştırıp süte yavaş yavaş ekliyoruz. Altı kısık bir şekilde sütün kesilmesini bekliyoruz. Bazı sütler hemen kesilirken, bazılarının ise kesilmesi uzun sürebiliyor. Kesilen süt dibe çöküyor. Eğer sütün kesilmesi uzun sürerse limon sıkılabiliriz.
  2. Sütün kesilme işlemi tamamlandıktan sonra temiz bir torba yada bezin içine koyarak süzüyoruz. İyice süzülen süt kesiğinin içine toz şekeri ekliyoruz.
  3. Güllacı saracağımız yere sofra bezi koyup, en üstüne temiz bir bez seriyoruz. Güllaç yapraklarını kuru iken makas yardımıyla sekize kesiyoruz.
  4. Kesmiş olduğumuz güllaç yapraklarını suyla ıslayıp, fazla suyunu çektirmek için hazırladığımız bezin üzerine koyuyoruz. Fazla beklemeden yumuşayınca içine süt kesiğini ekleyip, sigara böreği gibi sarıyor ve tepsiye diziyoruz.
  5. Şerbetimizi hazırlayıp, ılık iken üzerine döküyoruz. Tepsiyi şerbetini çekene kadar ocakta çeviriyoruz.

Afiyet Olsun...

2 yorum:

Mualla Serhen dedi ki...

Hımmm şu meşhur kesmikli güllaç. Suzan teyze mi yaptı? Ellerinize sağlık...

nymph dedi ki...

sağol canım benim, ama suzan annem yapmadı, aynur babaannemiz yapmış, çok güzeldi ;)