29 Mayıs 2012

Kavala Kurabiyesi



Bu Kavala kurabiyesi benim için bir yılan hikayesine döndü. İlk yediğimden beri yapmak istediğim bir kaç kere denediğim ve her seferinde olmasını istediğimden daha sert olan bir kurabiye. Aynı tarifi uygulayarak daha başarılı olanlar var tebrik ediyorum :) Tadında bir sorun yok hatta çok güzel ama sert. Lütfen hatamı bilen varsa söylesin :) Neyse kıtır kıtır kurabiye sevenlere kıtır kıtır bir kavala kurabiyesi eşimin deyişiyle Dimetoka kurabiyesi...



Malzemeler
  • 3 su bardağı un
  • 5 silme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 125 gram tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı badem (bütün badem, file badem veya kırık badem olabilir)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta beyazı
  • 2 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Pudra şekeri un tuz tarçın ve kabartma tozunu havalandırarak karıştırıyoruz. Yumurta beyazını ekledikten sonra parmakla iyice yedirip kavurduğumuz bademleri ekliyoruz. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve sıvı yağınn da ekleyip tüm hamuru toparlıyoruz. Hamuru 3'e ayırıyoruz ve her birini 1.5 cm kalınlığında açıp bardak yardımıyla hilal şeklinde kesiyoruz. Bkz. şekil
180 derece fırında 10-15 dk pişiriyoruz. Fırında fazla kalırsa sertleşip kuruyacaktır. Onun için kurabiyeler pembeleşmeden fırından çıkartıp, soğuk bir zemine alıyoruz. Soğuyan kurabiyelerimizi pudra şekerine bulayarak ikram edebiliriz.

Afiyet şeker olsuun...

Not: Hatalarım hakkında biraz düşündüm de; belki hamuru biraz ince açmış olabilirim. Bir de tarifte 180 derecede 10-15dk diyor ama ben 170 derece ve 10dk yapmalıyım belki de... Bir daha denesem mi bilemiyorum.

4 yorum:

Mutfak dili dedi ki...

Elinize saglik olsun canim..
Cevrek oldugu resimden belli..
Cayimin yanina aldim 3 tane..
Sevgiler..

Şule Zeynep dedi ki...

Teşekkürler! :)

mavii dedi ki...

unu kavurmaniz gerekiyor

Şule Zeynep dedi ki...

teşekkür ederim...