13 Aralık 2009

Kadayıflı Baklava



Çok ara verdiğimi biliyorum, elim değemedi bir türlü. Amaa bomba gibi bir tarifle geldim.
Yemek kursuna gittiğimden bahsetmemiştim sanırım. Yaklaşık 5-6 hafta oldu galiba, İsmek'e ait yemek kursuna başlayalı. Orada yaptığımız ve hepimizin çok hoşuna giden  bir tarif. Daha önce de baklava denemem olmuştu ama resmini çekmek nasîb olmamıştı. Tabi kursta uygulamalı bir şekilde yapınca kendimden tam emin olarak anneme "bu bayram, baklavanız benden dedim" ve annemlerde yapmaya karar verdik. Baklava yapmak ne kolay imiş, yaklaşık 15-20 dakikada yaptık. Öyle bi lezzet oldu ki yiyen herkes de bayıldı.
Hazır baklava almak istesen, bir de şöyle markalı olsun, kaliteli olsun desen, kilo fiyatı 25-30 tl'den başlıyor. Biz de malzemeleri alırken en kaliteli olmasına dikkat ettik ve 2 tepsi baklava için aldığımız malzemeler 35 tl tuttu. Demek ki oldukça kârdayız diye düşünüyorum. Hem lezzetli hem de uygun...

Malzemeler (2 Tepsi Baklava İçin)
  • 300 gr çekilmiş yeşil fıstık
  • 300 gr kırık ceviz
  • 500 gr tuzsuz tereyağı
  • 50'lik baklavalık yufka
  • 400 gr kadayıf

Şurubu İçin
  • 4 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1/2 limon

Yapılışı

Tereyağımızı eritiyoruz. Fakat bazı tereyağlarının ayranı fazla. Bunun için tereyağını erittikten sonra ayranın gitmesi için bir miktar daha kaynatmak gerek. Ama yağı yakmamaya dikkat! En son üzerinde oluşan köpükleri mutlaka almalı.
Kadayıfımızı bir kaba koyuyoruz, elimizle topaklanmış yerleri açıyoruz. Ufalamamaya dikkat ederek, elimizle havalandırıyoruz.
Çekilmiş fıstık ve cevizimizi de ayrı bir kaba koyuyoruz (fıstıktan süslemek için ayırmayı unutmayın).
Şimdi yufkamızdan 2 yaprağı dikdörtgenin uzun tarafı bize bakacak şekilde önümüze alıyoruz, üzerine önce tereyağından bir miktar gezdiriyoruz sonra bir miktar kadayıf, fıstık ve cevizden koyuyoruz (fazla olmamasına dikkat, bol malzeme koyalım derken abartmayalım, yoksa içi pişmez). Sonra bir güzel rulo yapıyoruz (rulo yaparken sarabildiğimiz kadar sıkı sarmamız lazım).
Yaptığımız bu ruloları tepsimize yerleştiriyoruz. Bir tepsi bitince hemen 3 parmak kalınlığında kesiyoruz. Bu işlemleri yaparken olabildiğince hızlı olmak gerek. Yufkalar çok ince olduğundan kuruyabilir ve kesim sıkıntılı olabilir. Ayrıca kesim için ya çok keskin bir bıçak ya da rulo kesici kullanmak gerek.
En son baklavaların üzerine tereyağını dikkatli bir şekilde döküyoruz. Her yerine tereyağından gelmeli fakat tereyağının köpüğünden hiç gelmemeli, bu köpükler fırında yanarak nahoş bir görüntüye sebep oluyor.
Sıcak fırına atıp 180 derecede altın rengi olana kadar pişiriyoruz.Baklavamız pişerken bir taraftan da şerbetimizi hazırlıyoruz. İkisi de sıcak olmalı. Kaynar olmayan ama sıcak şerbeti kızaran baklava ile buluşturuyoruz. Kesinlikle hamur olmuyor. Ev baklavaları çok ince açılamadığından hamur oluyor bence. Bunda öyle bir tehlike yok. Ben akşamdan şerbetlediğim halde sabah çıtır çıtırdı.
Arzu edenler aşağıdaki resimdeki gibi oklavaya sarıp büzerek de yapabilir. Tabi malzemeyi biraz daha az koymak gerek. Yoksa büzerken sıkıntılı olabilir.


Afiyet Olsun...

6 yorum:

nazan dedi ki...

Şuleciğim çok güzel görünüyor baklavan.ellerine sağlık.yapılacaklar listesinde hemen en ön sıraya yerleşti senin baklava.bu aralar hazır baklava yufkaları ile çok fazla içli dışlı olduğumuz için mecburen diyet uyguluyoruz.ama planladığımız hedefi tutturursak baklava sözüm vardı evdekilere.kesinlikle bu tarifi deniyeceğim.üzerindeki çam fıstıklarını pişmedenmi yoksa şerbetledikten sonramı koydun.resimlerin bazılarında sanki pişmeden konmuş gibi gözüküyor...

mutfaktakilezzet dedi ki...

teşekkür ederim nazan ablacım ;)

şerbeti döktükten sonra çekilmiş fıstıkla süslüyoruz, bazı fotoğraflarda ışık yüzünden öyle gözükmüş olabilir.

nasılsınız? sidney de havalar nasıl? buralar çok soğudu. yakında kar yağacak galiba..

sydneyden nazan dedi ki...

Blog ortamında haberleşmeyi ilk defa senle yapıyorum galiba Şuleciğim:))Buda değişik bir deneyim oldu benim için.Sydneyde yazın ilk ayındayız.hava sıcaklığı hergün enterasan bir şekilde değişebiliyor.2 gündür 40 dereceydi sıcaklık.ama bugün 20 derece civarında hatta biraz üşüyoruz.evet türkiyede havalar çok soğukmuş bugünlerde. bizde size sydneyden sıcacık sevgiler gönderiyoruz.Blogun günden güne daha zenginleşiyor.beğeni ile takip ediyorum.yeni tariflerini bekliyoruz.ellerine sağlık herşey için..

mutfaktakilezzet dedi ki...

evet enteresan oldu galiba ;)

sidneyden haberler diye maillerin gelmiyo artık, napayım ;)) merak ettim Nazan ablacım.

çok teşekkür ederim, destekleriniz benim için önemli.

Adsız dedi ki...

Şule hnm merhaba.. Tarifiniz çok güzel görünüyor,yayınlayalı uzun zaman olmuş ama ben yeni keşfedebildim:( Ben şerbetin ölçüsünü merak ettim. Verdiğiniz ölçü iki tepsi içinmi, yardımcı olursanız sevinirim..

Şule Zeynep dedi ki...

Merhaba :)
Blog yazamayalı uzun süre oldu. Yorumu görünce hem şaşırdım hem de çok mutlu oldum..
Evet, şerbet iki tepsi için, şimdiden ellerinize sağlık, afiyet olsun...