21 Temmuz 2010

Kuzuluk'tan Fırın Sütlaç


   Haziranın başında tatile gidiyoruz demiştim ya, gittiğimiz yer Kuzuluk Termal Devremülk Sitesi... Bilen bilir ama bilmeyen için biraz bahsetmek istiyorum. Burası 2 kısımdan oluşuyor, toplam 27 blok ve 1470 daire var. Hepsi 1+1 olarak yapılmış. Sitenin restaurantı, cafesi, pastanesi, marketi, havuzu, basket ve futbol sahaları var. Ayrıca sitenin ön kısmında sabah ve ikindi vakti köylü teyzeler 1,5-2 litrelik şişeler içinde tazecek süt ve dalından koparılmış tazecik meyveler satıyorlar. Siteden çıkıp sağ tarafa dönerseniz küçük küçük 20'ye yakın dükkan görürsünüz. Hediyelik havlu, çanta ve inci boncuk satıyorlar. Biraz ileride küçük bir köy pazarı bile var. Etraftada da bolca alabalık lokantası ve büyük tesisleri var.


   Biz de bazen evde bazen dışarıda yedik. Mesela Mıhlama'yı ilk defa orada tattım. İlk yediğimde çok beğendim. Ama biz mi çok açtık yoksa gerçekten çok mu güzeldi bilemicem. İkinci kez aynı yerde ilkinin hayaliyle yedik, bu kez ilki kadar değildi. Sonra köy pazarından tereyağ ve abaza peyniri alırken mıhlama peyniride aldık. Eve gelince denedim ama tutturamadım. O yüzden şimdi pek cesaret edemiyorum.


   Gittiğimizde ilk 2-3 gün çok sıcaktı, sonraki 5-6 gün ise yağmurlu geçti. (Buranın kışın çok daha güzel olduğunu söylüyorlar, bir de kar varken gitmek isterim). Hani İstanbul'un da göl olduğu o müthiş yağmurdan... Tabi orada öyle seller göller filan olmadı. Yağdı güneş açtı, sonra tekrar yağdı. Bazen yağmur öyle tatlı yağdı ki altında şemsiyesiz bile gezdik.


   Velhasıl çok güzel bir tatil geçirdik ve biz Kuzuluğu çok sevdik. Hatta 14. günün sonunda 1-2 hafta daha kalabilseydik keşke dedik, tabi izinler o kadardı ve tıpış tıpış geri döndük. Babam hep "tatilin en sevdiğim yanı eve geri dönüşü" der. Aynı fikirde değilim sanırım ;)


   Kuzuluktayken ilk defa şeftali tatlısı, sini kebabı ve fırın sütlaç yaptım. Sütlaç epeydir denemek istediğim bir tatlıydı ama kuzuluğa nasipmiş.


Fırın Sütlaç

Malzemeler
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • bir tutam tuz
  • 1 litre süt
  • 1,5 yk. pirinç unu 
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 paket vanilya
Yapılışı

Pirinçleri iyice yıkıyoruz, su ve bir tutam tuz ilave edip, pirinçler yumuşayana kadar pirişiriyoruz. 1 litre sütten küçük bir cezveye süt ayırıp içine pirinç ununu ekliyoruz. Cezveyi ocakta en kısığa alıp, koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Tenceredeki haşladığımız pirinçler de iyice yumuşayınca, sütünü ve şekerini ekleyip kaynayana kadar orta ateşte karıştırıyoruz. Kaynayan sütümüze cezvedeki pirinç unu ve süt karışımını ekleyip 5-6 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz. En son vanilyayı katıp ocağı kapatıyoruz. Sütlaçtan 1-1,5 kepçe kadar 1 kaseye alıyoruz ve yumurta sarısını ekleyerek iyice çırpıyoruz. Kalan sütlaçları küçük kaplara bölüştürüp, üzerine yumurtalı sütlaçtan gezdiriyoruz. Kapları önceden ısıtılmış 200 derece fırına yerleştiriyoruz.

Not: Sütlaçları fırınlarken mutlaka tepsinin içine su koyup, fırına dayanıklı kaplarınızı (güveç veya alüminyum kap) tepsinin içine veya ızgara üzerine koyun. Eğer sütlacınızın kıvamı koyuya yakınsa fırınlamayın, yoksa iyice kuruyabilir.


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: