Hamuru İçin
- 1 paket instant maya
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta beyazı
- yeteri kadar un
İçi İçin
- 1 çay bardağı ezilmiş haşhaş
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- Ilık su, süt, sıvı yağ, şeker ve mayayı karıştırıyoruz. Bekletmeden yoğurt, tuz, yumurta beyazı ve unu ekliyoruz. (her zaman unu eleyerek eklemekte fayda var).
- Yoğurmaya başlamadan önce bir kase ılık suyu yanımıza koyalım (yoğururken lazım olabilir, ve mutlaka bir miktar un da bulunmalı).
- Bu hamur, yumuşak bir hamur olmalı, hani kulak memesi kıvamı deniyor ya, ondan bile yumuşak. Fakat cıvık da olmamalı. Güzelce hamuru yoğurup toparladıktan sonra mayalanmaya bırakıyoruz.
- Tahminen 35-40 dakika sonra, kabarmış olan hamuru 3'e bölüyoruz. Böldüğümüz hamuru tezgahın üzerinde el yardımıyla bir miktar açıyoruz.
- Haşhaşlı yağlı karışımın üçte birini üzerine düküyoruz. Ve şimdi üzerinde haşhaşlı karışım olduğu halde açmaya devam ediyoruz (böyle daha kolay açılıyor).
- Bu sırada hamur bir iki yerinden yırtılabilir, hiç önemli değil. Açtığımız bu hamuru rulo yapıyoruz. Ve rulonun iki tarafından çekiştiriyoruz.
- İnce ve uzun bir rulo olduktan sonra yaklaşık 3 parmak kalınlığında kesiyoruz. Kesmiş olduğumuz hamurun kıvrımlı tarafı üste gelecek şekilde tepsimize diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
- Hamurun tamamını bu şekilde yaptıktan sonra yarım saat tepside mayalanmasını bekliyoruz. Tepsiye dizerken fazla yakın koymamaya dikkat! Kabardıkları zaman birbirlerine değmemeleri için.
- 2. kez mayaladığımız çöreklerimizi 175 derecede üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet Olsun...
2 yorum:
sonunda beklediğim tarif geldi.. o gün 3-4 tane birden yemiştim bu çöreklerden..nefisti..ellerine sağlık cnaım
Afiyet olsun canım, sevildiği için çok mutlu oldum bende ;)
Yorum Gönder