24 Kasım 2009

Haşhaşlı Çörek




Hamuru İçin
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta beyazı
  • yeteri kadar un
İçi İçin
  • 1 çay bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzerine
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı
  1. Ilık su, süt, sıvı yağ, şeker ve mayayı karıştırıyoruz. Bekletmeden yoğurt, tuz, yumurta beyazı ve unu ekliyoruz. (her zaman unu eleyerek eklemekte fayda var).
  2. Yoğurmaya başlamadan önce bir kase ılık suyu yanımıza koyalım (yoğururken lazım olabilir, ve mutlaka bir miktar un da bulunmalı).
  3. Bu hamur, yumuşak bir hamur olmalı, hani kulak memesi kıvamı deniyor ya, ondan bile yumuşak. Fakat cıvık da olmamalı. Güzelce hamuru yoğurup toparladıktan sonra mayalanmaya bırakıyoruz.
  4. Tahminen 35-40 dakika sonra, kabarmış olan hamuru 3'e bölüyoruz. Böldüğümüz hamuru tezgahın üzerinde el yardımıyla bir miktar açıyoruz.
  5. Haşhaşlı yağlı karışımın üçte birini üzerine düküyoruz. Ve şimdi üzerinde haşhaşlı karışım olduğu halde açmaya devam ediyoruz (böyle daha kolay açılıyor).
  6. Bu sırada hamur bir iki yerinden yırtılabilir, hiç önemli değil. Açtığımız bu hamuru rulo yapıyoruz. Ve rulonun iki tarafından çekiştiriyoruz.
  7. İnce ve uzun bir rulo olduktan sonra yaklaşık 3 parmak kalınlığında kesiyoruz. Kesmiş olduğumuz hamurun kıvrımlı tarafı üste gelecek şekilde tepsimize diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  8. Hamurun tamamını bu şekilde yaptıktan sonra yarım saat tepside mayalanmasını bekliyoruz. Tepsiye dizerken fazla yakın koymamaya dikkat! Kabardıkları zaman birbirlerine değmemeleri için.
  9. 2. kez mayaladığımız çöreklerimizi 175 derecede üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun...

2 yorum:

hilal dedi ki...

sonunda beklediğim tarif geldi.. o gün 3-4 tane birden yemiştim bu çöreklerden..nefisti..ellerine sağlık cnaım

Şule Zeynep dedi ki...

Afiyet olsun canım, sevildiği için çok mutlu oldum bende ;)